Arbejd med din strategi - vision | Storyloft © 2025 | photo by Engin Akyurt
Kommunikation

Kommunikation med en god strategi: Vision

Det hele starter med en drøm. Ja, det er reelt dét en virksomheds ‘vision’ lidt forsimplet kan koges ned til. Er du selvstænding, iværksætter eller bare en entreprenant igangsætter, så kender du det. Den tanke, der startede det hele, er et godt bud på din sande vision.

Hold lige fast i den sidste sætning. Den samler vi op til sidst.

En drøm om berømmelse og rigdom er ikke en god vision

Mange virksomheder og organisationer både i Danmark og i udlandet har nedskrevet, hvad de mener er en klar vision. Den lyder typisk nogenlunde sådan her:

“Vi vil være verdens bedste sokkeproducent med det største udvalg af forskellige sokker til alle.”

Den kunne også lyde således:

BlipBlop Data vil være den førende leverandør af alle IT-løsninger og levere den størst mulige overskudsgrad til vores aktionærer

Dette er eksempler på introverte udsagn. Altså sætninger, hvor der alene er fokus på virksomheden selv. Spørger du mig, så er sådanne ‘vision statements‘ helt blottet for vision. De er ikke-inkluderende; det vender vi lige tilbage til længere nede.

Men spørg dig selv:

  • Har du lyst til at handle hos én af disse to virksomheder?
  • Har du lyst til at arbejde for én af disse to virksomheder?
  • Har du lyst til at blive aktionær?

Ej vel!? Jeg ville i hvert fald ikke.

Nu er begge sætninger ren fiktion og opfundet til dette indlæg. Men du genkender stensikkert formatet. Uanset, så er begge statements ret ‘visionsfattige’ og mangler spor af gode værdier.

Begge udsagn er meget uklare. Hvordan og hvornår er man “bedst” eller “verdens førende“? Og hvem bestemmer i øvrigt det? Visioner, som disse, fremstår lidt som varm luft!

Din vision skal alle dine ansatte, alle dine kunder og alle dine leverandører som minimum kunne spejle sig i. Ideelt set skal også mennesker, som slet ikke har noget med din virksomhed at gøre, kunne give din vision en ‘tommel-op’.

Definér dit ‘ædle formål’ og få hjælp og nye kunder

Den amerikanske marketingguru, Simon Sinek, udgav i 2019 bogen “The Infinite Game“. Heri taler han varmt for, at vi omdøber vores vision til vores ‘Just Cause’ i stedet for. En fri oversættelse til dansk kunne være ‘Ædelt Formål’.

Sondringen tvinger os nemlig til at skille vores ‘mål’ og vores ‘formål’ ad. De to ting er nemlig ikke det samme. Dit formål er typisk langtidsholdbart – ja, måske endda eviggyldigt – mens vi sagtens kan have mange og skiftende mål og delmål undervejs i livet.

For at vores ‘Ædle Formål‘ kan være troværdigt, skal tre ting ifølge Simon Sinek være opfyldt:

  1. Formålet skal være modstandsdygtigt (eller langtidsholdbart)
  2. Formålet skal være inkluderende
  3. Formålet skal være serviceorienteret

Din vision skal være modstandsdygtig, inkluderende og serviceorienteret

Med modstandsdygtig mener Sinek, at dit ædle formål skal kunne bestå, selvom der sker kulturelle, politiske eller teknologiske forandringer i den verden, du opererer i.

Vores sokkeproducent i eksemplet ovenfor får det sikkert svært, hvis trenden skifter, og det bliver et hit at gå med bare tæer i skoene (tribal style). Det kan også være, at Nike og Adidas begynder at levere åndbare sko, hvor der slet ikke er brug for sokker længere.

Når Sinek taler om at være inkluderende, så handler det om at vælge sine ord, så andre kan se sig selv i dem; i din drøm (det jeg talte om i et afsnit ovenfor).

I vores andet eksempel – BlipBlop Data – er drømmen alene ejerens. Udtrykket i sætningen kan til nød måske deles med aktionærerne, der reelt er pivligeglade med IT-udstyr; bare de får penge ud af det.

Formålet kan derimod ikke rigtig deles med medarbejderne, da det her ikke er klart, hvordan de kan deltage eller bidrage.

Det sidste punkt, er ifølge Sinek det vigtigste. Dit ædle formål skal være serviceorienteret. Vi kunne også kalde det ‘kundeorienteret‘ eller ‘velgørende‘. Det skal altså ikke handle om dig – men om modtageren af dit produkt eller din service.

Ingen af de to eksempler i toppen af denne artikel lever op til dette sidste, men vigtige krav.

Sådan skaber du ‘den gode vision’

Det behøver slet ikke, at være så svært at få formuleret en god ‘vision statement‘. Men det kræver, at du lytter til til din organisation og forstår, hvorfor de kommer på arbejde hver dag.

NOTE: Svarer et flertal af dine ansatte “for pengene” her, så din virksomhed helt andre problemer.

Lad os prøve at liste nogle eksempler på gode ‘vision statements‘ som samtidig bliver ægte ‘ædle formål‘. Start følgende sætninger med “Our just cause is…“:

  • “To inspire and develop the builders of tomorrow” (LEGO)
  • “To create economic opportunity for every member of the global workforce” (LinkedIn)
  • “To help people throughout the world realize their full potential” (Microsoft)

Alle tre er lykkedes med at være modstandsdygtige (resillient), inkluderende og modtagerorienterede.

Men man behøver ikke være en international gigant for at have et ‘ædelt formål‘ beskrevet. Her er et par eksempler på mindre organisationer og virksomheder, som også har forsøgt at formulere en vision, der lever op til Simon Sineks krav:

  • “At skabe en verden, hvor mad spises og ikke spildes” (Too Good To Go)
  • “To cultivate a community of lifelong learners who will create a better world with courage, compassion and curiosity” (International School of Billund)
  • “At vores nysgerrighed skaber madglæde og en bedre verden” (Irma)
  • “At udnytte fordelene ved god akustik til at skabe et sundt indeklima med passion for mennesker og planeten” (Troldtekt)

Ikke dårligt, faktisk!

Test din vision på rigtige mennesker

Er du ejerleder af en virksomhed, så genkender du måske dit ‘ædle formål‘ fra dengang, du startede din virksomhed. Dengang havde du sikkert en drøm om, hvordan du ville gøre alting anderledes, bedre og mere motiverende for mennesker at være med til. Du havde faktisk allerede dér en vision!

Du kan teste dit ‘ædle formål‘ ved at spørge folk på gaden: “Vil du være med?“. Svarer de med et klart og rungende ‘JADA!’, så er du i mål med din visionssætning.

Tip: Har du og din virksomhed brug for at arbejde mere med at få formuleret jeres vision (just cause/ædle formål), så ræk ud. Jeg vil altid gerne hjælpe. Det er faktisk en del af MIN vision.

Du er altid velkommen til at ringe, maile eller bruge kontaktformularen her på siden.

HUSK: Din vision virker kun, når den er formuleret klart og bliver kommunikeret.

“Your ‘Just Cause’ is a specific vision of a future state that does not yet exist; a future state so appealing that people are willing to make sacrifices in order to help advance toward that vision.”
– Simon Sinek, erhvervsrådgiver, forfatter


Ifølge det internationale magasin Forbes signalerer godt sprog: ’Attention to detail’, ’Critical thinking’ og ’Intellectual aptitude’. Omvendt sjusker man med sproget, kan det ifølge Forbes være en karrierebremse og resultere i svigtende indtægt for en virksomhed.

Svar på indlæg

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Like most other websites StoryLoft.dk uses cookies. They aim to track traffic and ensure optimal site performance only - quite bland and boring, actually. Click [Accept] to carry on (with bland cookies).